ליווי וייעוץ פסיכיאטרי
נוסף על טיפול פסיכותרפויטי, לעתים עולה הצורך בקבלת טיפול וייעוץ פסיכיאטרי. התערבות פסיכיאטרית יכולה להיות כלי רב-עוצמה ברגעים משבריים בחיים, ולפתוח מרחב חדש של אפשרויות, עצמאות וחופש פעולה. אימפולס מעמיד לרשותכם גישה לרופא פסיכיאטר מוסמך ומהימן שיקשיב, ילווה וישלים את התמונה הטיפולית באופן קשוב לרצונות שלכם ומותאם אליכם. אנו מעודדים עבודה בצוות ושיתוף פעולה בין מטופלת, מטפלת ופסיכיאטרית, בצורה מקצועית, דיסקרטית ומוסכמת, על מנת להגיע להשפעות מיטיבות לאורך זמן.
Here's how I help you
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat.
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
טיפול ״מיודע פסיכדליה״ כולל מספר קריטריונים מרכזיים:
- המטפל.ת ניגש.ת לשיח על צריכת חומרים משני תודעה מתוך עמדה קשובה ולא שיפוטית קודם כל כלפי החוויה הפסיכדלית עצמה, אך גם כלפי המניעים, התקוות, הדפוסים והפחדים סביב השימוש בחומרים אלו.
- המטפל.ת למד.ה למיטב יכולתו.ה את הסכנות, ההשפעות והמדע הבסיסי שמאחורי החומרים השונים בהם עוסקים במהלך הטיפול.
- המטפל מרגיש בנוח ללוות את המטופל בתהליך ההכנה לקראת- והעיבוד של חוויה פסיכדלית מצד אחד (אינטגרציה*), ולייעץ למטופל מתי זהו לא זמן נכון להשתמש בחומר משנה תודעה מצד שני.
- המטפל.ת מודע.ת לחשיבות המכרעת של הסט והסטינג** על אופי החוויה הן במהלך מסגרת ההשפעה של החומר והן על אופי החוויה במהלך תהליך העיבוד של החוויה.
דגשים חשובים לעיבוד החוויה של נפגעי המסיבות בעוטף עזה
1. החוויה של נפגעי ההתקפה הארורה על מסיבות הטבע בעוטף עזה היא קודם כל חוויה טראומטית קשה ביותר. ההיכרות עם העולם הפסיכדלי היא קריטית בעינינו, אך אינה קריטית כמו הניסיון בעבודה עם חוויות טראומטיות קשות.
2. שני רגשות בולטים אצל שורדי המתקפה הם בושה ואשמה. ההבדל המהותי בין בושה לאשמה הוא שבושה היא תחושה שמשהו פגום בי, ואשמה היא תחושה שעשיתי משהו לא בסדר. לאף אחד מהשורדים אין סיבה להרגיש פגום או אשם ויש לעשות כל שביכולתנו כמטפלים כדי למוסס תחושות אלו. הם ניצלו בזכות הכוחות האדירים שהיו זמינים להם באותו רגע, בין אם היו תחת השפעת חומרים ובין אם לא, עצם זה שהם עכשיו בריאים ושלמים בקליניקה זה בזכותם הם עצמם. אף אחד לא ידע שמשהו כזה הולך לקרות והם לא השתמשו באף חומר מתוך מקום ״חסר אחריות״ אלא מתוך מקום של רצון להנות, להרגיש ולהיות ביחד עם אנשים שהם אוהבים.
3. כל מי שהייתה במסיבת טבע בזמן ההתקפה, בין אם הייתה תחת השפעה של חומר כלשהו ובין אם לא, חוותה מעבר חד בצורה בלתי נתפסת ממציאות של חופש ואחדות למציאות של מלחמה ורצח.
4. 6 וחצי בבוקר, הזמן בו התחילה המתקפה, היא ״שעת השיא״ של האירוע. כל מי שער עבר לילה ארוך ומעייף, האור רק מתחיל לעלות, וכל מי שנמצא תחת השפעה מתמודד עם תופעות ויזואליות עוצמתיות שנלוות לאור היום שמתחיל לעלות.
5. הנפגעים מתארים תופעות מגוונות מאוד של השפעת החומרים השונים ברגעי האימה. חלקם משייכים לחומרים שצרכו השפעות ״חיוביות״ - יכולות תגובה חדות ומדוייקות ביותר בתוך הלחץ והאימה. חלקם מתארים גם חוויה ״מרגיעה״ ואף חוויה של השלמה עם המצב. חלקם מתארים קושי להתארגן ולהגיב במיידיות למצב ההישרדותי שנגלה.
6. מאחר וקטמין הינו סם מסיבות נפוץ, ומאחר וקטמין הינו סם דיסוציאטיבי שמקשה על תיפקוד גופני, ניתן להניח שרבים נאלצו להתמודד עם מוגבלות וקושי לנוע במהירות בזמן ההתקפה.
7. חשוב לזכור שכתוצאה מהשפעת החומרים הזמן, המרחב, תפיסת העצמי והשדה הויזואלי עשויים להתפס בצורה ״מעוותת״ וכן עשוי להיות ״ערבוב״ בין הסביבה הפנימית והחיצונית ולא תהיה וודאות לגבי מה קרה ״באמת״. אנחנו לא מתעקשים להבין ב100 אחוז מה בדיוק קרה ב״מציאות״ - מה שהמטופל חווה באותו רגע בפירוש היה אמיתי עבורו וחשוב שנתקף את זה. לא משנה כמה משונה הייתה החוויה, היא מה שנשאר עם המטופלת ועם זה אנחנו עובדים.
8. במידה ויש הרגשה שהמטופל ״מתרוקן״,מתנתק או קופא - חשוב לעצור, לחזור לכאן ועכשיו, לגוף, לנשימה, לקשר עין מתוך כוונה לחבר את המטופל לגוף שלו, לקשר איתכם ולכוחות והמשאבים שזמינים לו כרגע והיו זמינים לו במהלך החוויה הנוראית הזו.
יש לשים לב לתגובות דיסוציאטיביות אשר עולות כתוצאה מעיסוק ברבדים הפסיכדליים של החוויה. כמובן שתגובות אלו עשויות לעלות גם כתוצאה מהעיסוק בתכנים הטראומתיים שבפירוש היו חלק מהחוויה של כל הנוכחים במסיבה. אם המגע ברבדים שקשורים להשפעת החומרים מעורר תגובות כאלו יש לנהוג בדיוק כפי שהייתם נוהגים אם תגובות דיסוציאטיביות היו עולות בקליניקה מכל סיבה אחרת.
9. שורדים רבים מהמסיבה עשויים לרצות ״לרפא את הטראומה״ בעזרת שימוש נוסף בחומרים משני תודעה ועלינו לעזור להם להתרחק משינויים נוספים של התודעה ולהתמיד בעיבוד החוויות הקשות מנשוא האלו במיכל הבטוח של הקליניקה.
10. סיבה נוספת בעקבותיה עשויים שורדים רבים להשתמש במשני תודעה או בתרגולים רוחניים שונים בתקופה הזו, היא המנעות מהמפגש עם הרגשות והזכרונות הקשים, וההשלכות הכבדות על חיי היומיום. שימוש בפסיכדלים מתוך מניעים המנעותיים נקרא גם ״מעקף רוחני״ (1984 ,Welwood). מעקף רוחני הינו תופעה שעלינו להיות ערים להופעתה בקליניקה ולחקור כיצד משתמש בה המטופל. במשפט - ״מעקף רוחני״ הוא שימוש באמונות או תרגולים רוחניים שונים, וזאת על מנת ״לעקוף״ את הכאב, הרגשות קשים או הצרכים ראשוניים שמתקשים לקבל מענה.
**סט וסטינג
המשותף לכל החומרים המוזכרים לעיל היא ההשפעה המכרעת של ״סט וסטינג״ על אופי החוויה. המונח ״סט״ מתייחס לסך כל המרכיבים הפנימיים שמתקיימים בזמן החוויה - מבנה האישיות של האדם, מצב רוחו באותו רגע, תחושת הבטחון שלו, המצב הפיזי (כאבים שונים, עייפות, רעב וכו׳) וציפיותיו מהחוויה.המונח ״סטינג״ מתייחס לסך כל המרכיבים החיצוניים של החוויה - האם החוויה מתקיימת במסיבה, בטקס, או בבית? האם החוויה מתקיימת באור יום או בלילה? האם החוויה מתקיימת עם קבוצת חברים, עם בן זוג או לבד? במידה ועם חברים - האם אלו חברים קרובים אשר האדם סומך עליהם באופן מלא או קבוצה של חברים חדשים ולא מאוד מוכרים? אם אלו חברים קרובים, האם יש דברים לא מדוברים שעשויים להשפיע על חוויית הקשר בין החברים?
החוקר והסופר הפסיכדלי עידו הרטוגזון, בנוסף לכתביו הרבים על סט וסטינג וחשיבותם לאיכותה של החוויה הפסיכדלית, השכיל להדגיש גם את החשיבות של הרובד התרבותי של הסט והסטינג - המיכל התרבותי הקולקטיבי בו אנו נמצאים ואליו אנו משתייכים בזמן החוויה. מיכל זה מתקיים הן ברמת הזהות שלנו ושל הסובבים אותנו כישראלים או כיהודים (למשל), והן ברמת ״רוח התקופה״, למשל בתקופת הקורונה או בתקופה של מלחמה או מבצע צבאי. אם החוויה הפסיכדלית שלנו מתקיימת במסיבת טראנס בישראל, עבור אנשים רבים, אנחנו לפחות באותו רגע חלק מתרבות מסויימת - תרבות הטראנס.
בייחוד בימים הראשונים שלאחר חוויה פסיכדלית, ההחזקה של החוויה הפסיכדלית הכאוטית יחד עם החוויה בגוף ב״כאן ועכשיו״ בקליניקה, היא חלק משמעותי מאוד מהאינטגרציה, בין אם היא מובילה ל״נרטיב ברור״ ובין אם לא.
קווים מנחים לאינטגרציה בקליניקה:
- הקשבה נינוחה ולא שיפוטית
- לשאול שאלות רק כשצריך
- לתת למטופל.ת לפרוק, לשתף, לשמוע את עצמו - עצם השיתוף הוא אינטגרציה
- לעזור לשים דברים על הטיימליין ככל שניתן
- לשים לב להבעות פנים
- לא צריך להכווין, לא צריך להעמיק, לא צריך להבין
מהי אינטגרציה פסיכדלית?
בתהליך זה, כפי שהוא מתקיים במרחב הקליני, אנו עוזרים למטופל.ת להחזיק את המימדים השונים של החוויה הפסיכדלית, להפיק משמעות אישית מהחוויה ולהטמיע שינויים משמעותיים בחיי היומיום. על אף כי נהוג להסתכל על תהליך האינטגרציה ככזה שמתחיל אחרי שהשפעת החומר חולפת, תהליך האינטגרציה בעצם מתחיל ברגע שבו האדם מחליט שהוא הולך ״לצאת למסע״, וכולל בתוכו את הימים/שבועות/חודשים של התכוננות לקראת החוויה הפסיכדלית, את החוויה הפסיכדלית עצמה ואת תהליך העיבוד שמתחיל לאחריה.על מנת להתחיל לעסוק בעיבוד חוויות פסיכדליות בקליניקה, על המטפל.ת להגיע עם מוכנות להעמיק אל תוך התכנים שעולים מתוך החוויה הפסיכדלית יחד עם כל העוצמות והמורכבויות שבאות איתה. עיבוד של חוויה פסיכדלית יכול להמשך מספר ימים ויכול להמשך חיים שלמים. זהו תהליך חקירה א-ליניארי, שלעתים קרובות מסתעף כמו עץ אל עבר חלקים שונים בחייו ואישיותו של המטופל. בתוך מיכל פסיכותרפויטי, עיבוד של חוויה פסיכדלית עשוי לכלול גם חודשים ארוכים של עבודה עם חלקים אישיותיים שעלו במהלך החוויה, מבלי לעסוק באופן ישיר בחוויה הפסיכדלית עצמה.
כאשר אדם עובר ממצב תודעה לא שגרתי למצב תודעה שגרתי, תמיד מתקיים תהליך ״אינטגרציה״ (תהליך בו חלקים שונים מתחברים לכדי משהו ״שלם״ יותר ופועלים יותר כ״מקשה אחת״). שינה ומנוחה, למשל, הן אבני היסוד של אינטגרציה נפשית בכלל ואינטגרציה פסיכדלית בפרט. כאשר אדם בוחר (בין אם כחלק ממסגרת טיפולית או לא) לעסוק באופן מודע ופעיל בתכנים הנפשיים, הרגשיים, הגופניים, הבין-אישיים והרוחניים שעלו במהלך החוויה, יש לו/לה יכולת להפיק תועלת רבה עבור בריאותו/ה הנפשית, יציבותו/ה הרגשית וההתפתחותו/ה האישית באופן כללי. כאשר תהליך העיבוד מתקיים בתוך המסגרת של המיכל הטיפולי, ניתן לעשות עבודה עמוקה אף יותר בעזרת תחושת הבטחון, הנוכחות והסקרנות שהמטפל עוזר לטפח לאורך התהליך, ובעזרת מערכת היחסים בחדר כפי שהיא מתקיימת באותו רגע. חשוב מאוד לשים לב שהמטופל לא עושה שינויים דרסטיים בחיים מיד לאחר חוויה פסיכדלית. לא משנה כמה אמיתי היה ה״ויז׳ן״ או כמה עצמתית היתה הבנה מסויימת, הימים והשבועות הראשונים שלאחר חוויה פסיכדלית הם לא הזמן לעשות שינויים שלא יהיה ניתן לבטל. למשל: להתחיל לעשות ספורט או להפסיק לעשן אלו שינויים דרסטיים שניתן להוציא לפועל בכל רגע נתון בין אם השינוי יהפוך להרגל או לא, אך התפטרות מהעבודה או פרידה מבן או בת זוג הן בחירות גורליות שחשובלעשות מקרקע יציבה ולא מתוך להט הרגע. בקיצור: מומלץ לחכות לפחות שבועיים לאחר חוויה פסיכדלית (או כל חוויה רוחנית אחרת) לפני שלוקחים החלטות גורליות בחיים.
חלק מאוד חשוב מתהליך האינטגרציה הוא תהליך ההכנה לקראת חוויה פסיכדלית. בתהליך זה, כפי שהוא מתקיים במסגרת תהליך פסיכותרפויטי יש לחקור עם המטופל.ת מספר דברים:
1. מהן הכוונות והציפיות שלי לקראת החוויה?
״לרפא טראומה״ / ״להרגיש״ / ״להתחבר לרובד הרוחני״ / ״להתחבר ליעוד שלי״ וכו׳. חשוב מאוד להעמיק לתוך הרצונות והתקוות האלו עם המטופלת ולעזור לה לחקור את החלקים האלה בנפש קודם כל במרחב הבטוח של הקליניקה ומצב התודעה השגרתי של היומיום. כמובן שנוכל גם לעזור למטופלת לדייק את הדברים המשמעותיים ביותר עבורה כרגע. חשוב לכלול כחלק מתהליך ההכנה והעיבוד גם עבודה פסיכו-חינוכית לגבי המוגבלות של החוויות האלו לייצר שינוי ארוך טווח בין לילה ולהדגיש את החשיבות של עבודה פנימית ארוכת טווח לפני ואחרי החוויה עצמה. אין פתרונות קסם!הערה חשובה: השיח על ״ריפוי טראומה״ בעזרת פסיכדלים בשיח הציבורי, עלול לייצר אמונות ותקוות שווא. זוהי אחריותנו כמטפלים מיודעי פסיכדליה, לידע את המטופל, הן לגבי חוסר הוודאות של תוצאות ״מסע פסיכדלי״ והן לגבי דרכים מיטיבות לגשת לעיבוד של חוויות טראומטיות. שורדים רבים מהמסיבה עשויים לרצות ״לרפא את הטראומה״ בעזרת שימוש נוסף במשני תודעה. עלינו, כמטפלים האמונים על בריאותם הנפשית, לעזור להם להתרחק משינויים נוספים של התודעה ולהתמיד בעיבוד החוויות הקשות מנשוא האלו במיכל ובמרחב הבטוח של הקליניקה.
2. מהן החששות שלי לקראת החוויה?
״אני מפחדת להשתגע״ / ״אני מפחד שאני אתמכר״ / ״אני מפחדת להרגיש לבד״ / ״מה אם אני לא אהיה אותו דבר אחרי?״ / ״איך אני אספר על זה לאשתי?״ וכו׳.המסמך נכתב ע״י ניר תדמור, Ms.c וגיא סימון, M.A, M.S.W www.impulseclinics.com בדיוק כפי שכתבנו לגבי הכוונות והציפיות, גם כאן חשוב מאוד לחקור את הפחדים והחששות עם המטופל תרם החוויה הפסיכדלית עצמה.
3. עד כמה את.היודע.ת איך החוויה הזאת תהיה ״מוחזקת״? (חשוב בעיקר כשמתכוננים לטקס)
״איפה קורה הטקס?״ / ״מי מוביל אותו?״ / ״מה ההכשרה של האדם הזה?״ / ״כמה שנותנסיון יש לו או לה?״ / ״איך אתה מכין את הגוף לקראת החוויה?״ )צום, שינויי תזונה, התנזרות ממין וכו׳( / ״מהם ה״חוקים״ של הטקס?״ )האם לובשים לבן? האם מותר לדבר אחד עם השניה? האם אפשר לשיר/לנגן? וכו׳( השאלות האלו ועוד רבות אחרות יכולות לעזור לנו להכין את המטופל.ת לקראת החוויה, לייצר תחושת נינוחות וביטחון וכך לשפר משמעותית את סיכויי החוויה הזו להחוות כמיטיבה ומשמעותית.
4. לאן את חוזרת מהחוויה?
חשוב לברר עם המטופלת האם היא תכננה יום מנוחה )או יותר( ליום שאחרי החוויה? האם היא חוזרת לסביבה בה תוכל לשתף מה עברה או שתאלץ להסתיר?חשוב מאוד להמליץ למטופלת לעשות כל שביכולתה כדי לפנות זמן לנוח ולעבד את החוויה בשקט לפחות יום שלם לאחר החוויה. חשוב גם להבין, ולהסביר כי הסביבה אליה חוזרים מתוך חוויה פסיכדלית יכולה להשפיע עמוקות על החוויה שלנו בימים והשבועות שאחרי וכן על הדרך שבה נוכל להיות בקשר עם התכנים שעלו במהלך החוויה. תחושת הנינוחות והבטחון לפני, תוך כדי ואחרי החוויה הן הדבר החשוב ביותר אותו אנו יכולים לעזור למטופלים ומטופלות לטפח בהקשר של החוויה הפסיכדלית. היכולת שלהם להיות קשובים לרבדים השונים שמתעוררים בהם לפני, תוך כדי ואחרי החוויה, תאפשר להם להפיק מהחוויה הזו את המירב ובתקווה לייצר את השינוי אותו הם מבקשים לייצר בחייהם.
תרגילים שיכולים לתמוך בתהליך האינטגרציה:
- כתיבה חופשית
- ציור
- פיסול
- עבודת אדמה
- כתיבת שיר
- נגינה
- זמן בטבע
- התבוננות בסמלים וארכיטיפים
- טקס ״מותאם אישית״
אינטגרציה פסיכדלית
מה עושים אם דברים משתבשים?
מרכז אימפולס לא מעודד צריכת חומרים פסיכדלים, ואנו מאמינים שיש ליטול חומרים כאלה בסביבה בטוחה וחוקית בלבד. למרבה הצער, חוויות פסיכדליות שמתרחשות בסביבה לא-בטוחה יכולות להפוך לחוויות טראומטיות ומטלטלות בפני עצמן, ועלולות לעורר משבר נפשי או פסיכוטי שנמשך הרבה מעבר לזמן ההשפעה של החומרים. במצבים כאלה, יתכן שיהיה צורך בהתערבות תרופתית כדי להקל על המטופל. באימפולס אנו פועלים בצוות רב-תחומי של פסיכותרפיסטים, פסיכיאטרים ומטפלים שפועלים למען רווחת האדם, ומאמינים במסוגלותו לשוב לחיים מתפקדים. מומחי אימפולס מנוסים בעיבוד חוויות פסיכדליות ללא שיפוטיות ובדיסקרטיות. אנו נאפשר למטופל לבטא את מלוא המורכבות והעוצמה של החוויה הפסיכדלית, על מנת לחבר בין החלקים השונים של הנפש, העבר, הרצונות, הפצעים והדפוסים הלא-מועילים, בדרך לחזרה לאיזון, ולמציאת משמעות בחוויה ובדרך שעבר בעקבותיה.
החוויה מאחורי, אבל היכן אני?
התנסות עם חומרים פסיכדלים יכולה לעורר חלקים רדומים או לא-נגישים בנפש. במהלך חוויות פסיכדליות מבנה ה'אני' משתנה: לפעמים הוא מתמוסס, לפעמים הוא מתרחב, ולפעמים הוא עובר טרנספורמציה. זה מה שמאפשר לנו להוריד הגנות, לנהל שיח קרוב עם אחרים, לפגוש חלקים טראומטיים, לעורר תחושות של משמעות, רוחניות ואפילו חוויות מיסטיות עמוקות. לכן, החוויה הפסיכדלית מאופיינת ברגש עז של התעלות, תשוקה, היסחפות ורצון לכונן שינוי בחיים. יחד עם זאת, כל שינוי מחייב קרקע יציבה ובטוחה על מנת שיוכח כמועיל בטווח הארוך. אינטגרציה פסיכדלית מחזקת ומעצימה את המטופל, מסייעת באפיון התובנות המשמעויות שעלו מתוך החוויה, אך גם מביאה אל קדמת הבמה את יתר המשתנים שיש לקחת בחשבון. למשל, האופן שבו שינוי עתיד להשפיע על היחסים עם הסביבה: בן או בת הזוג, התא המשפחתי והילדים, העבודה והקריירה, המצב הפיננסי וכו'. אינטגרציה פסיכדלית יכולה להיות תהליך קצר-מועד, אך לעתים היא מתגלה כנקודת ההתחלה של תהליך פנימי ארוך שאין לו נקודת סיום מוחלטת. מרכז אימפולס מציע למטופליו גמישות מירבית בהגדרת היקף הליווי. מומחי אימפולס מספקים מענה משלים גם למי שמצויים כבר עתה בטיפול רגשי במקום אחר, מתוך כבוד מירבי להליך הקיים.