Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס הפכה בשנים האחרונות לטכניקה פופולרית בפסיכותרפיה, עם ראיות הולכות וגדלות התומכות ביעילותה בטיפול במגוון מצבים נפשיים. במאמר זה נחקור מהו מיינדפולנס, כיצד ניתן להשתמש בו בפסיכותרפיה, והיתרונות שלו עבור מטופלים.

מה זה מיינדפולנס?

מיינדפולנס (בעברית- קשיבות) הוא תרגול הכולל תשומת לב לרגע הנוכחי תוך מודעות לא שיפוטית. ההתבוננות הקשובה כוללת מודעות למחשבות, לרגשות ולתחושות הגוף מבלי לשפוט אותן, רק כך כפי שהן. 

תרגול מיינדפולנס יכול להתרחש בישיבה שקטה בעיניים עצומות, אבל האיכות של המיינדפולנס יכולה ללוות את האדם בכל רגע בחיים. נוכחות קשובה לרגע הזה, לגוף, לרגשות ולמחשבות, תומכת בנינוחות ושקט בכל רגע ביום. אפילו כעת כשאתם קוראים את הפסקה הזו, אתם מוזמנים לרגע לשים לב לנשימה שלכם, או לצלילים שאתם שומעים סביב. זו איכות של מיינדפולנס.

האיכויות המיטיבות של תרגול מיינדפולנס

תרגול מיינדפולנס עוזר לנו להאט, לשים לב להרגל ולבחור בצורה מודעת ונינוחה יותר. תרגול מיינדפולנס מפחית סטרס ולחץ ביומיום, ומעודד יחס מיטיב יותר לעצמנו ולאחרים. מחקרים רבים בעשרות השנים האחרונות הראו כי תרגול מיינדפולנס באופן יומיומי במשך תופה של חודשיים הפחית מדדים של מתח, שחיקה וחרדה, ועזר למנוע מצבי רוח שליליים אצל חולים כרוניים.

כיצד משתמשים במיינדפולנס בפסיכותרפיה?

מגוון גישות של פסיכותרפיה משלבות מיינדפולנס בטיפול בקליניקה, כולל טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), תרפיית קבלה ומחויבות (ACT). טיפול התנהגותי דיאלקטי (DBT), פסיכותרפיה גופנית, ופסיכותרפיה אינטגרטבית.

מיינדפולנס משמש לעתים קרובות כדי לעזור לאנשים לזהות ולאתגר דפוסי חשיבה שליליים, לפתח גישה יותר מקבלת וחומלת כלפי המחשבות והרגשות שלהם, כדי לזהות ולווסת את רגשותיהם ולסבול מצוקה.

בפסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס, אופן ההתנסות במיינדפולנס משתנה מגישה לגישה ובין מטפלים. יש גישות בהן המטפלת תלמד טכניקות של מדיטציה במהלך הטיפול, וכל מפגש יתחיל בכמה דקות של שקט. לעומתן בגישות חווייתיות יותר כמו האקומי או התמקדות, המיינדפולנס ישתלב בטיפול באופן זורם ואורגני יותר, ויהיה פחות פורמלי ורשמי.

היתרונות של מיינדפולנס בפסיכותרפיה

מחקרים הראו שפיתוח איכות של מיינדפולנס יכולה להועיל בטיפול במגוון מצבים נפשיים, כולל חרדה, דיכאון והפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD). על ידי סיוע לאנשים להיות מודעים יותר לחוויות הפנימיות שלהם, מיינדפולנס יכול לעזור להם לפתח מיומנויות ויסות רגשיות מועילות יותר. מיינדפולנס נמצא יעיל גם בהפחתת מתח ושיפור הרווחה הכללית.

בנוסף ליתרונות אלו, מיינדפולנס הוא גם כלי מועיל בקידום חמלה עצמית. על ידי תרגול מיינדפולנס, אנשים יכולים להפוך למקבלים וחמלים יותר כלפי עצמם, ולהפחית את רגשות הבושה והביקורת העצמית. זה מועיל במיוחד עבור אנשים הנאבקים עם הערכה עצמית נמוכה או התנהגויות הרס עצמי.

מיינדפולנס בעולם המערבי

מיינדפולנס היא לא רק כלי טיפולי או גישה לבריאות ציבורית. מיינדפולנס כתרגול וכאיכות מגיע מהמזרח, ממסורות רוחניות בנות אלפי שנים והוא חלק מעולם רוחני רחב.

במסורות ההבודהיסטיות, הדאואיסטיות וההינדיות, ובכלל בתרבות המזרח, האטה, קשיבות, דממה וריכוז הן חלק מתפיסת עולם שמציעה אופן הסתכלות אחרת על החיים. ששמה דגש על הכאן והעכיו, מפתחת תשומת לב לגוף ולנשימה, ומעודדת חמלה לעצמנו ולאחרים כחלק ממסורת האהימסה- אי פגיעה.

תרגול מיינדפולנס נולד כחלק מדרך רוחנית הכוללת ערכי מוסר, ומובילה את האדם לחיים של פעולה מתוך חמלה, חיים של משמעות וחכמה. עולם הטיפול השכיל לאמץ את התרגול הזה שמקדם רווחה ובריאות, אך ליוצאים לדרך המיינדפולנס מצפה עולם רחב ועשיר אם ירצו להעמיק ולהמשיך לצעוד בה.

Journal

כתובות נוספות

לכל הכתבות
מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

מערכת ההתקשרות בחיים ובטיפול

תיאוריית ההתקשרות היא תיאוריה פסיכולוגית שמסבירה כיצד מערכות יחסים מוקדמות בין תינוקות למטפלים שלהם יכולים לעצב התפתחות של מערכות יחסים ותכונות אישיות מאוחרות יותר. התיאוריה הוצגה לראשונה על ידי ג'ון בולבי בשנות ה-50 ומאז הפכה למושג משפיע בתחום הפסיכולוגיה והפסיכותרפיה.
טראומה וטיפול

טראומה וטיפול

ישראל היא מדינה שחוותה טראומה משמעותית לאורך השנים עקב אירועים היסטוריים, פוליטיים וחברתיים שונים. כתוצאה מכך, נושא הטראומה והפוסט טראומה הוא נושא חשוב בישראל, ואנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש פועלים ללא הרף לתת מענה לצרכים של אלו שנפגעו.
רב- תרבותיות בטיפול

רב- תרבותיות בטיפול

רב-תרבותיות היא מושג חשוב יותר ויותר בפסיכותרפיה. ככל שהעולם נעשה מגוון ומקושר יותר, מטפלים צריכים להיות מודעים לרקע התרבותי של הלקוחות שלהם ולדרכים שבהן תרבות יכולה להשפיע על תהליכים פסיכולוגיים. רב תרבותיות בפסיכותרפיה כוללת התחשבות ברקע התרבותי של הלקוח ושילובו בתהליך הטיפולי.
מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס במרחב הטיפולי

מיינדפולנס הפכה בשנים האחרונות לטכניקה פופולרית בפסיכותרפיה, עם ראיות הולכות וגדלות התומכות ביעילותה בטיפול במגוון מצבים נפשיים. במאמר זה נחקור מהו מיינדפולנס, כיצד ניתן להשתמש בו בפסיכותרפיה, והיתרונות שלו עבור מטופלים.
גישות טיפוליות באימפולס

גישות טיפוליות באימפולס

פסיכותרפיה מתייחסת למגוון של טכניקות וגישות המשמשות כדי לעזור לאנשים להתגבר על בעיות נפשיות ולשפר את רווחתם הכללית. ישנן מספר גישות שונות לפסיכותרפיה, שלכל אחת מהן מערכת העקרונות והטכניקות הייחודית שלה. באימפולס אנחנו מעודדים מגוון של שיטות וגישות, מתוך הכרה בכך שלאנשים שונים בתקופות חיים שונות יש צרכים שמשתנים. הראייה ההוליסטית מעודדת מגוון, כי יש בתוכנו חלקים מגוונים, שלכל אחד מהם נדרש מענה שונה.
אתיקה בטיפול

אתיקה בטיפול

פסיכותרפיה ופסיכיאטריה, כמו כל צורת טיפול רפואי, נפשי או התפתחותי, פועלת על פי עקרונות שמטרתם להבטיח את בטחונם ורווחתם של מקבלי השירות, או המטופלים בו.
אינטגרציה פסיכדלית

אינטגרציה פסיכדלית

אינטגרציה משמעותה חיבור בין החלקים השונים בנפש האדם, וכן בין הרבדים שמרכיבים את חייו.
אז איך מתחילים?

מוזמנים למלא את הטופס כאן, ולקבוע שיחה בה נכיר מעט, ונתאים לך את הטיפול הנכון עבורך.